TUOREET PLATAT -VUOSIKATSAUS 2011

 

Ei, täältä ette löydä tilinpäätöksiä saati toimintakertomuksia. Kyse on jälleen kerran erilaisista kunniamaininnoista, joita koen tärkeäksi jakaa erityisen ansioituneille tekijöille. Olen saanut tutustua noin kuuteenkymmeneen kotimaiseen julkaisuun henkilökohtaisesti ja nyt on aika kiittää kaikkia teitä, joita sivustoni toiminta on tällä aikavälillä kiinnostanut.

Valtamedia muistaa vuonna 2011 ilmestyneen kotimaisen rytmimusiikin lähinnä englanninkielisistä vientitoivoistaan. Myyntilistoja hallitsivat Jare & VilleGalle sekä Petri Nygård, kun taas vuoden suurimmasta hitistä vastasi Jukka Poika. Keväällä ilmestynyt DJ Kridlokkin sooloalbumi nostatti Suomeen lievän Memphis-kuumeen, mutta huomionarvoista oli myös Eminemin varhaistuotannon jäljittely peräti kolmella samoihin aikoihin julkaistulla pitkäsoitolla. Instrumentaalijulkaisuja sekä kokeellista räppiä tehtiin entistä rohkeammin. Internetissä ilmaiseksi levitettyjen teosten määrä kasvoi niin ikään entisestään.

Kun luette alta löytyviä listoja, pyydän jokaisen kategorian kohdalla huomioimaan ettei toimitukseen päätynyt tänäkään vuonna kaikkia suomiräppilevyjä. Artisteilta kuten Asa, Eevil Stö, Fintelligens, Gracias, Julma-Henri, Jätkäjätkät, Kolmiodraama, Petri Nygård, SMC Lähiörotat tai Super Janne ei kolahtanut postia, joten en voinut listata heidän kappaleitaan saati musiikkivideoitaan pitääkseni vuosikatsauksessa edes jonkinlaisen punaisen langan. Pyydän myös muistamaan, että olen ainoastaan lukijoideni kaltainen räppidiggari, joka ylläpitää sivustoa harrastuksenaan. On hienoa mikäli jengi tutustuu tämän kautta uuteen musiikkiin, mutta kriitikon sijaan luottaisin aina ennemmin omaan vaistooni.

Alkuperäisen suunnitelman mukaan vuosikatsauksesta piti tulla eräänlainen yleisöäänestys, mutta Bassoradiolla raikaava Kultabassokerho ehti hoitaa sen osuuden jo aiemmin. Pitäydyin siis diktaattorin roolissa. Tuoreet Platat jatkaa toimintaa myös vuonna 2012 omaan tahtiinsa. Ilman mainoksia, ilman idioottimaisia "tällaista omakustannetta emme ehdi arvioimaan" -kriteereitä.

 

paranoid11VUODEN ALBUMI
PYHIMYS - PARANOID

Pyhimyksen vaiherikkaan soolouran päättänyt "Paranoid" tarjoaa kuuntelijalle melkoisen tunteiden kirjon ja tiivistää esittäjänsä taidot vielä kertaalleen yhteen pakettiin. Heittäytymisen sekä tarinankerronnan ohella mies pääsee brassailemaan muun muassa riimikikkailullaan. Sen lisäksi, että Pyhimys onnistuu naurattamaan lukuisilla iskulinjoillaan, kuuntelija saadaan tuntemaan myös inhoa, myötähäpeää, surua ja sääliä päähenkilön puolesta. KATSO KOKO TOP 60 -LISTA TÄÄLTÄ.

 

 

yonelonkorjuu11VUODEN BIISI
EDORF - JÄLKIÄ OLEMASSAOLOSTA
Sanoitus: Edorf / Tuottanut: Juan Muteniac / Taustalaulu: Ilari Autio / Viulu & mandoliini: Jussi Suonikko / Sopraanosaksofoni: Getto-Aki / Liverummut: Tykopaatti

Fantastisesti rakennettu kappale luo eeppisellä soinnillaan edes pientä toivoa kaiken kurjuuden keskelle. Vuoden mahtipontisin biisi on esitetty mielenkiintoisesti ja tekijänsä mielikuvitusta hyödyntäen. Tällä raidalla kaikki tuntuu olevan oikein heti ensikuulemalta lähtien. KATSO KOKO TOP 30 -LISTA TÄÄLTÄ.jvg11VUODEN DEBYYTTILEVY
JARE & VILLEGALLE - MUSTAA KULTAA

Uusi sukupolvi kaipaa tuoretta verta valtavirtaan. Jare & VilleGalle edustaa sellaista parhaimmillaan: lievä netti-ilmiö, joka on ollut kasassa vain yhden vuoden ajan ilman merkittäviä aiempia julkaisuja. Poikkeukselliset aihevalinnat. Viisas taustapiru. Erinomaiset tuottajat. Vuonna 2011 odotetaan maailmanloppua välittämättä muusta kuin juhlimisesta ja JVG sopii tällaisen toiminnan soundtrackiksi mainiosti. Viihdyttävä debyytti uusilta tulokkailta.

 

 

hjrmvh11VUODEN FIITTI
PETOS kappaleella 10 ROCK
Albumi: Viimiseen hengenvetoon / Albumin artisti: Hannibal & Joku Roti Mafia / Kappaleen sävellys: Ilari Autio / Kappaleen sanoitus: Hannibal & Petos / Kappaleen sovitus: Joku Roti Mafia

Petos jyrää listan piikkipaikalle asenteellaan sekä sanomallaan. Hannibal & Joku Roti Mafia -kokoonpanon viimeiselle pitkäsoitolle tehdyllä 10 Rock -biisillä käsitellään huume- sekä lääketeollisuuden suhdetta. Herran persoonallinen flow sopii tällä kertaa mainiosti Joku Roti Mafian soitantaan. "Eikä oo varmaan sattumaa et Vietnamin sodan aikaan / paskaa valuu akselilta Burma, Laos, Thaimaa / huumerahoja pestään korporaatioiden kesken kivasti / konfliktikortti vilahti ja kassakone kilahti" KATSO KOKO TOP 5 -LISTA TÄÄLTÄ.

 

letmeknow11VUODEN INSTRUMENTAALIJULKAISU
MAW- - LET ME KNOW IF YOU EVER GET THERE

Jyväskyläläinen Niko Sollo tekee pyyteetöntä duunia. Hänen instrumentaalimusiikkiaan on vaikeaa kuvailla sanoin, joten kuuntelijoiden antamat palautteet jäävät useimmiten rivin mittaisiksi riemunkiljahduksiksi. Nuo kommentit ovat kaiken lisäksi tämän harrastuksen ainoa palkka, sillä mies levittää tuotoksiaan veloituksetta Internetissä. Let Me Know If You Ever Get There on lämmin kokonaisuus ja tuo mustan rytmimusiikin sykähdyttävimmät elementit yhtä ansiokkaasti esille kuin kansainvälisetkin instrustarbat. Levyn ilahduttavinta antia on funkit bassolinjat sekä tietenkin erityisen taitava samplejen käyttö.paranoid11VUODEN KANSITAIDE
OTTO MAJA albumilla PARANOID

Ulkokansissa ei näytä lukevan missään artistin nimeä, kunnes maininta Pyhimyksestä löytyy lopulta vastakkaiselta puolelta kuin on totuttu, ns. sisäreunasta. On lähellä, että kuluttaja pakotetaan avaamaan kannet vain tietääkseen kenen albumista on kyse. Punainen ja valkoinen sopivat mitä mainioimmin yhteen, musta risteilee niiden välillä nätisti. Missän vaiheessa ei selitellä mitään, vaan annetaan katsojan/kuuntelijan tehdä omat tulkintansa Otto Majan hahmoista. Diggaan erityisen paljon siitä, että myös levyn kotelo / levynpidike on samaa väriä kannen kanssa. Taiteellisuudesta huolimatta biittinikkarit, ääniteknikot ja studio esitetään asiallisesti sisäkannessa. Graffitin parista pinnalle ponnistanut Maja on mieletön lahjakkuus. KATSO KOKO TOP 5 -LISTA TÄÄLTÄ.

 

211211VUODEN KULTTUURITEKO
URBAANILEGENDAN PALUU

Urbaanilegenda oli yksi varhaisnuoruuteni suosikkiyhtyeistä. Kuuntelin heidän promolevyään ylioppilaskirjoituksia edeltäneenä aamuna, joten uskonnon tentissä päässäni soi pelkästään "pelaadominoobaunssaatuuällää" sekä mixtapelle rapakon takaa matkitut mainoshuudahdukset. Lubenter approbatur napsahti. Olen kuitenkin antanut tämän kärsimyksen anteeksi, sillä Urbaanilegenda teki erittäin näyttävän paluun viime vuoden alussa. Odotin kauhunsekaisin tuntein 2000-luvun alulta vaikuttavaa kulahtaneisuutta, minkä takana ei voisi seisoa edes hyvällä tahdolla. Kolmikko kuitenkin yllätti erittäin kypsällä pitkäsoitolla, jonka arvo tullaan todennäköisesti huomaamaan vasta tulevien vuosien aikana. Kaiken lisäksi Urbaanilegenda on vienyt suomiräpin onnistuneesti teatteriin!

 

monspVUODEN LEVY-YHTIÖ
MONSP RECORDS

Keijo Kiiskisen pyörittämän helsinkiläisyhtiön julkaisuista kymmenen päätyi sivuston arvioitavaksi ja suurin osa niistä oli täyttä priimaa. Joukossa muun muassa Pyhimyksen molemmat pitkäsoitot, Jare & VilleGalle -duon debyyttialbumi, Joku Rotin kanssa yhteistyössä julkaistu "Viimiseen hengenvetoon" sekä Chydeonen uusi soolo. Monsp Records on hoitanut pienet käytännön asiat kuten infoamisen ja postitukset aina viimeisen päälle. Lienee selvää, ettei tässä kategoriassa edes ollut pahoja kilpailijoita.

 

 

puutonlehti11VUODEN MIXTAPE
HUGE L - PUUTON LEHTI

Kotimaiset mixtapet jättävät usein aika kylmiksi, sillä julkaisumuodon kovimman suosion aikaan monet tuntuivat nimeävän teoksensa ko. termillä paremman puutteessa. Näin ollen epämääräisistä kokoelmista ja jopa ihan normaaleista albumeista leivottiin mixtapeja. Puuton lehti on toista maata. Monipuolisista träkeistä on taitavan dj:n (Leo Luxxxus) käsissä saatu irti juuri sellainen räppifiilis, mikä kaikilla kunnon mixtapeilla tulee ollakin. Sen sisältö ja toteutustyyli riittävät peittoamaan monet Hugen varsinaiset albumitkin.

 

 

rugerhauer11VUODEN MUSIIKKIVIDEO
RUGER HAUER - JOKAISELLE JOTAKIN
Ohjaus: Ezra Gould / Tuotantoyhtiö: Cocoa

Ruger Hauer tuskin keksi laini kerrallaan -ideaa ensimmäisenä, mutta sattui olemaan Ezran kanssa ainoa taho, joka jaksoi viedä projektin loppuun asti. Videolla on aivan tajuttoman korkea uudelleenkatsomisarvo. Ei riitä että tunnistaa linssin edessä riimittelevät räppärit, pitää myös miettiä heidän suuhunsa syötettyjä sanoja sekä miljöötä. Monet kohtauksista on toteutettu saman tapahtuman aikana, mutta sitä tuskin huomaa. Kuvauspaikkojen eteen nähty säätö on siis onnistunut. Majakka + Escalade... Kelatkaa nyt hetki. KATSO KOKO TOP 10 -LISTA TÄÄLTÄ.semkya11VUODEN NETTIJULKAISU
LL '11 - SEM-KYA

Kuuden biisin nettijulkaisu SEM-KYA on yksi näistä harvoista teoksista, jotka ovat onnistuneet läpäisemään normaalia itsekriittisemmän artistin julkaisuseulan. Teos on miksauksen ja äänenlaadun osalta sen verran raaka, että tällä kertaa LL '11 on ilmeisesti pyrkinyt jättämään ylimääräisen hiomisen sikseen. SEM-KYA on helposti vuoden kovin nettijulkaisu. Sen vahva visio - isojen teemojen yhdistäminen pienen mielen valintoihin, maailmantuskasta kumpuava toivo paremmasta huomisesta - tekee lyhyestä kokonaisuudesta ajattoman.

 

 

semkya11VUODEN OMAKUSTANNE
LL '11 - SEM-KYA

Kuuden biisin nettijulkaisu SEM-KYA on yksi näistä harvoista teoksista, jotka ovat onnistuneet läpäisemään normaalia itsekriittisemmän artistin julkaisuseulan. Teos on miksauksen ja äänenlaadun osalta sen verran raaka, että tällä kertaa LL '11 on ilmeisesti pyrkinyt jättämään ylimääräisen hiomisen sikseen. SEM-KYA on helposti vuoden kovin nettijulkaisu. Sen vahva visio - isojen teemojen yhdistäminen pienen mielen valintoihin, maailmantuskasta kumpuava toivo paremmasta huomisesta - tekee lyhyestä kokonaisuudesta ajattoman. KATSO KOKO TOP 10 -LISTA TÄÄLTÄ.saurus11VUODEN POSSEBIISI
SAURUS FT. PEEDEE, JOUSTAVA MORAALI, GHETTO-JUUHAN, TONO SLONO, NIKO & TAPSA - JUOMA
Albumi: Elossa / Albumin artisti: Saurus / Biitti: Pike / Sanat: Peedee, Otto, Kesken, Ghetto-Juuhan, Tuukka, Tono Slono, Niko & Tapsa

Biitti = Suomen Luchini. Vuoden ylivoimaisesti paras possebiisi, jolla hyvin erilaisilla tyyleillä sylkevät ämseet pistävät parastaan. Teemana ei ole pelkästään ryyppääminen, mistä erityiset propsit.

 ugsolo11VUODEN SAATEKIRJE
DJ KRIDLOKK - UG-SOLO

Heti alkuun lienee paikallaan todeta, että tämä ei ole kovin ympäristöystävällinen kategoria. Pidän kuitenkin saatekirjeitä erittäin mielenkiintoisina ja arvostan niitä, jotka näkevät infopaketin väsäämiseksi todella vaivaa. Monsp Records siirtyi viime vuoden lopussa sähköisiin saatekirjeisiin, mutta sitä ennen heiltä ehti tulla fyysinen lappu DJ Kridlokkin "UG-solo" -albumin yhteydessä. Todella siisti meininki. Saatekirjeen voit tarkastaa täältä. Huomatkaa alaosasta löytyvät pressikuvat.

 

 

ugod11VUODEN TUOTTAJA
HUGE L
Tuotti kokonaan omat albuminsa "Kelopuu", "UG/OD", "Yo Yo" sekä "Puuton lehti"

Huge L olisi päässyt piikkipaikalle miltei pelkillä "UG/OD"-levyn biiteillä. Tuottajavelho loihti kasarisamplejen läjästä niin romanttista balladia kuin myös häijyä gangstaräppiä, unohtamatta todella meheviä boogie-raitoja. Mutta tämä ei vielä riittänyt. Huge teki myös levyllisen ysärisoundia, levyllisen orgaanisempaa melankoliaa sekä mixtapellisen erilaisia kiinnostavia kokeiluja. Yksi niistä on Bo Kaspers Orkesteria samplaava (alkuperäinen) Suojatiellä. KATSO KOKO TOP 10 -LISTA TÄÄLTÄ.