Gasellit - Aina

Kirjoittaja Administrator
10.04.2014
/ 5

Gasellit - Aina
Monsp Records, 2013

Biisilista
01. Jäniksen vuosi (VIDEO)
02. Teinijäte ft. Paperi T (VIDEO)
03. Susilapsi
04. Holiday Inn ft. Tohtori Käärme
05. Mä meen naimisiin (VIDEO)
06. Mohombi ft. Eevil Stöö
07. 2006 (VIDEO)
08. Millenium (VIDEO)
09. Ylösnousemus
10. Heimo (VIDEO)

  

Gasellit kuulostaa välillä enemmän brändiltä kuin bändiltä, niin selkeän imagon sen musiikki on muodostanut. Uskollista kuuntelijakuntaa määrittää vahva käsitys siitä, mikä urbaanissa ympäristössä on kullakin hetkellä kova juttu ja Gaselleista on tullut sellainen. Viime vuonna tasaisesti kasvanut hype loi otollisen maaperän toisen, nimeä "Aina" kantavan kokopitkän julkaisemiselle.

Gasellit ei ole konseptiyhtye, vaan "Aina" jatkaa rehellisesti siitä mihin debyytti "Kiittämätön" jäi. Kolme oivallisesti valittua singlelohkaisua Jäniksen vuosi, Mä meen naimisiin ja 2006 paljastavat pelin hengen: ajankuvia aikuisuudesta, nuoruudesta sekä parisuhteista. Albumin paras biisi Millennium kiteyttää tyylikkäimmin kolmikon tavan vangita tunne-elämys. Kertomukset ovat luontevia ja viihdyttäviä.

Suurimman loikan on ottanut DJ Musajusan tuotanto, joka on löytänyt tarttuvuuden reseptin ilman halpaa tehtaan makua. Musajusa on pystynyt napakymppeihin ennenkin, mutta tällä kertaa myös suvantovaiheet onnistuvat pitämään otteessaan ja kantamaan tarinaa. Todennäköisesti tietoisena valintana taustat tosin risteävät lyriikoiden tunnelmasta paikka paikoin, ja siksi Toinen Poski -remixille on taas kysyntää.

Gasellit on yhtyeenä hyvä sekoitus Eevil Stöön kolkkoutta ja JVG:n menevyyttä, mutta ei yllä aivan kummankaan tasolle keskisarjassaan. Ovelan omintakeisesta tyylivalinnasta huolimatta musiikki kuulostaa joillakin saroilla keskinkertaiselta. Jäsenet eivät tunnu saavan itsestään kaikkea potentiaalia valjastetuksi, mikä ilmenee esimerkiksi Holiday Innin päämäärättömyydessä.

Stööstä puheen ollen, vierailijat onnistuvat erinomaisesti. Eevil Stöö ja Paperi T kutsuttiin mukaan juuri oikeisiin biiseihin, mutta ikävä kyllä he myös heiluttelevat niissä tahtipuikkoja. Erityisesti Paprun tuttu ylimielinen tyyli ei varmasti ole pienin syy sille, että Teinijäte on purrut faneihin Spotifyn mukaan muita raitoja paremmin.

"Aina" on hyvä albumi, mutta silloin tällöin tuntuu, ettei jäykkyys ole osa tietoista musiikillista identiteettiä vaan pelkkää kömpelyyttä. Ajoittainen rasittavuus vetää "Ainaa" pois vuoden 2013 parhaimmistosta, mutta toisaalta Gasellit on viimeistään sen julkaisun myötä myös osoittanut olevansa vakiintunut osa suomalaista hiphop-kenttää. Ehkä nelikko uskaltaa tulevaisuudessa käyttää erilaisia vetoavia elementtejä vielä laaja-alaisemmin.

(Torsti Vasara)

 

3½ / 5

 

Facebook: www.facebook.com/gasellit
Instagram: www.instagram.com/gasellit
SoundCloud: www.soundcloud.com/gasellit
YouTube: www.youtube.com/exhuilisti 

TILAA "AINA" THE FUNKIESTISTA


Täytä kaikki kohdat jos haluat kommentoida arvostelua. Käytä arvosanaa lisätessäsi numeraalisia arvoja esim. 4.5 tai 2.5. Ei esim. ½. Viestisi voi olla maksimissaan 500 merkkiä.
Nimi (*):
Arvosana (*):
0
Kuvake:
Kommentti (*)
 
kesti (Vieras) 4.5 / 5 Mon 21 Apr 14 22:26
Pakko sanoa, että suosikkilevy viime vuodelta. Arviossa mainittu "ajoittainen rasittavuus" tarkoittaa varmaan yleensä noin joka kolmatta verseä kun uskomattomat Hätis ja Thube kuitenkin taitavampia räppäreitä kuin Päkä. Kyllä silti vähintään nelonen pitäisi antaa...