Korstoraatio - Fourgnxtazsippinhennesyinopelastra

Kirjoittaja Administrator
28.02.2014
/ 5

Korstoraatio - Fourgnxtazsippinhennesyinopelastra
Omakustanne, 2013

Biisilista
01. Gesswhos Bäck remix
02. Tsek it out ft. Joosu J
03. Thöshöw
04. Tappobiisi
05. 420swäg
06. Tervetuloo Kortepohjaa ft. Gettomasa
07. Bitch Please ft. Joosu J
08. Still Smokin ft. FunkyDuke
09. Kusetusta
10. Kangaslammentuoreprince
11. Outro ft. Rehtivee, Are, JanVanHegen, Miki & Gettomasa

 

 

 

"It was all a dream..." Lyttä, Mikemo, Super Duve ja Tohtori Getto heittivät ensimmäisen livekeikkansa vasta huhtikuussa 2013. Ikärajaton veto ylitti järjestäjätahon kaikki odotukset, vetäen Lutakon kahvilaan lähemmäs sata kävijää keskellä viikkoa. Puoli vuotta myöhemmin jyväskyläläinen nelikko oli ottanut haltuun jo Club Escapen, Ruman ja Ghetto Party -festivaalin lavat sekä julkaissut mixtapen isolle seuraajakunnalleen.

"Fourgnxtazsippinhennessyinopelastra" on Korstoraation debyyttijulkaisu, joka on työstetty pääosin jenkkibiitteihin. Suurelle yleisölle tunnetuimmat lainat lienevät Dr. Periodin nikkaroima adrenaliinipommi Ante Up sekä The Neptunesin tuottama hypnoottinen Got Your Money. Rehtiveen tekemä 420swäg on levyn ainoa oma tausta.

Pysähdytään hetkeksi tähän. Tsekatkaa noita finglishillä täytettyjä kappaleiden nimiä. Tsekatkaa noita siloposkisia teinejä levyn kansikuvassa. Ajattele seuraavaksi, että tämä nuorisokvartetti puskee suomenkielistä gangsta räppiä. Miten tähän oltaisiin suhtauduttu kymmenen vuotta sitten, kun suomirap oli vielä niin hellyyttävän vakava asia? Entä millaisia ennakko-odotuksia päähäsi juolahtaa juuri tällä hetkellä?

Unohda ne. Levy on helvetin hieno yllätys. Korstoraation jätkät ovat kasvaneet klassikkoräppiin sisään jo nuoresta pitäen ja omaksuneet sen hävyttömän asenteen, joka monelta erilaisessa ympäristössä kasvaneelta vanhemmalta tekijältä puuttuu edelleen. He eivät kunnioita ketään, eivät välitä muiden mielipiteistä vittuakaan. Tällä mixtapella tehdään todennäköisesti nartuttelun Suomen ennätys ja se kaikki Snoop Doggin ynnä muiden legendojen klassikkolevyiltä tuttu sukupuolisovinismi, niin alkukantaista kuin onkin, saadaan kuulostamaan näiden jyväskyläläislupauksien suusta syljettynä vieläpä uskottavalta.

Korstoraation biiseillä on tiukka meininki. Jokainen mc sylkee räppiläppää erittäin nälkäisellä asenteella, mutta nelikolla on siitä huolimatta viihdyttävä sessarihenki käynnissä koko albumin ajan. He rikkovat kaavoja, alustavat träkkejään dialogeilla, viljelevät väliläppiä ja uhoavat kuin vuosi olisi 1993. Jäbillä on todella tuoreet tyylit sekä selvää ammattiylpeyttä panostaa myös värssyjen rakenteisiin.

Yhtyeen jokainen jäsen esiintyy vähintään kuudella biisillä. Nelikon tunnetuin räppäri lienee Lyttä, sillä hän on helpoimmin tunnistettavissa. Räppäämisessä on karismaa ja ääni muita käheämpi. Super Duvea kuullaan levyllä eniten, peräti yhdeksällä träkillä. Hänen kylmähermoinen tyylinsä on porukan hyökkäävin. Duve upottaa värssyihinsä myös eniten englanninkielistä lyriikkaa, mikä välillä kuulostaa tarpeettomalta. Mikemolta kuullaan mixtapen fiksuin verse biisillä Kusetusta ja Tohtori Getto puolestaan nousee omaksi suosikikseni flowllaan, jota tukee kuivaa huumoria pursuavat lyriikat. Getto on tulessa varsinkin Thöshöwlla.

Korstoraatiosta on tullut vuoden 2013 selkeä jyväskyläläinen hiphop-sensaatio. Heidän aktiivisuutensa on edesauttanut Keski-Suomen räppibuumin jatkumista vahvana ja yhtyeen ensimmäinen mixtape kuvastaa koplan meininkiä hyvin. Asenne on kunnossa, biittivalinnat kovia, räppärit lupaavia ja kaikki samalla aaltopituudella keskenään. Tulevaisuudessa lyriikoilta vaaditaan enemmän, varsinkin tarpeetonta lontoon sylkemistä saisi rajoittaa. On myös mielenkiintoista nähdä mitä tapahtuu, kun uhoamisen tukena ei ole enää tunnettuja lainabiittejä.

Mixtapen vierailijat pistävät kaikki parastaan. Keneltäkään ei kuulla heikkoa verseä. Albumin päättävällä raidalla vierailevat räppärit itse asiassa pesevät Korstoraation jätkät. En osaa päättää onko Aren matemaattinen tiputtelu taidetta vai tiedettä, mutta verse on erinomainen.

(Mikko Määttänen)

 

4 / 5

 

Facebook: www.facebook.com/korstoraatio
SoundCloud: www.soundcloud.com/tohtori


Täytä kaikki kohdat jos haluat kommentoida arvostelua. Käytä arvosanaa lisätessäsi numeraalisia arvoja esim. 4.5 tai 2.5. Ei esim. ½. Viestisi voi olla maksimissaan 500 merkkiä.
Nimi (*):
Arvosana (*):
0
Kuvake:
Kommentti (*)
 
haloo vittu (Vieras) 0.5 / 5 Tue 4 Mar 14 18:23
ihan paskaa koko mixtape täynnä, jäbät luulee sylkevänsä riimeja mut oikeesti ainut ongelma mikä niil o, mistä saa rahat illalla o,7 kyny pussiin kannabista
en kerro (Vieras) 0.5 / 5 Sat 1 Mar 14 22:30
Ehkä 1 hyvä biisi, paska levy
Mikko (Vieras) Sat 1 Mar 14 21:31
Realhead: Jos haluaa vertailla albumia ja mixtapea keskenään, niin antaa mennä vaan. Itse en niin tee. Ihan eri maailmat. Muutenkin vihjailut värilaseista voi unohtaa: oon nähnyt Korstoilta yhden keikan kokonaan ja se oli just limudiskossa. En nyt enää siitä kovin haipissa oo... Levystä kylläkin ja seison arvostelun takana täysin.
realhead (Vieras) 3.0 / 5 Sat 1 Mar 14 21:00
Vitun kova posse jolla on kova meno, kaikki tuki näille jätkille ikuisesti. Mutta... Levyarvostelija vaikuttaa nyt siltä, että kirjoitti arvostelun aamuyöstä juuri rumasta herrojen keikalta poistuttuaan, jossa hän koki totaali-korstoroitumisen seottuaan sairaasta livemeiningistä. En ihan pysty näkemään, että tämä olisi yhtä laadukas julkaisu kuin tässä samassa paketissa arvioitu Rekamin lätty.
kekkonen (Vieras) 5.0 / 5 Sat 1 Mar 14 18:38
kova meininki. jkl wutang?
topi (Vieras) 5.0 / 5 Sat 1 Mar 14 17:35
GANGSTA SHIT