FunkyDuke - FunkyDuke

Kirjoittaja Administrator
25.02.2014
/ 5

FunkyDuke - FunkyDuke
Omakustanne, 2013

Biisilista
01. Miten aamu lähti kulkee ft. Gettomasa
02. Mietiskelyä
03. Kettouutiset
04. Mafia-asia
05. Takaisin todellisuuteen
06. Yks kaks
07. Maapallo ei oo kenenkää ft. Nikolai
08. Salaiset kansiot ft. Allu Kala & Nikolai
09. Kuokkalan arki
10. I Did Worse
11. Tarina

 

 

 

Jos ollaan ihan rehellisiä, niin mulla ei ole mitään taustatietoa FunkyDukesta. Ilmeisesti kyseessä on lukioikäinen räppäri/tuottaja, joka pitää tukikohtaansa Jyväskylän Kuokkalassa ja on hankkinut oppinsa paikallisen C-Talo -kollektiivin kautta. Samaan ryhmään on kuulunut myös Adil (nyk. Adi L Hasla).

Se on kuitenkin selvää, että FunkyDuken elokuussa ilmestynyt debyyttialbumi on niin sisällöltään kuin kansitaiteeltaankin puhdasta ysäriräppiä. Levyn takapuolella komeilee nimittäin kymmeniä klassikkoalbumeiden kansia, jotka on liitetty puolihuolimattomasti samaan läjään legendaarisen paintin avulla. Myös herran musiikilliset vaikutteet kantautuvat hyvin pitkälti 1990-luvulla julkaistun gangsta rapin parista. 

FunkyDuken nimeämätön esikoisjulkaisu esittelee hahmon, joka joutuu päihteidenkäytön ja maalaushommien vuoksi harvinaisen usein ongelmiin virkavallan kanssa. Nuorelta tekijältä löytyy sekä huumorintajua että mielikuvitusta, minkä lisäksi hän ja albumilla vieraileva Nikolai näyttävät pitävän myös kantaaottavan lyriikan sylkemisestä. Levyn uskottavuutta lisää vakuuttavahkot biitit, joista yhteensä puolet on tuottanut lahjakkaat Allu Kala ja Robben.

Tohtori Funkensteinin flow ei erotu juuri millään tavalla suomiräppäreiden massasta. Tyyli ei ole vielä mitenkään erityisen sulava eikä siitä ole tunnistettavissa mitään poikkeuksellisia tavaramerkkejä. Läpät on huonoimmillaan lapsellisia, esimerkiksi suomalaista oikeusjärjestelmää ansaitusti kritisoiva Mietiskelyä tekee mieli skipata huonoon kertosäkeeseen päästessä. Sen sijaan parhaimmillaan FunkyDuke on pitelemätön, kuten levyn onnistunein biisi Salaiset kansiot osoittaa:

"...Ehkä jotkut on vaan syntyny vandaaliks / kannu ja pullo kädes ulos kohdusta / 'moro mutsi, haluutsäki vähän Sorbusta? / ollu yheksän kuukautta reivit sun mahassa' / vihdoinkin vapaana ja eiku bluntti palamaa..."

Koko verse on kova, samoin kuin biisin vierailevien artistien suoritukset. Muista vierailijoista Gettomasa avaa levyn viihdyttävästi ja tiputtaa albumin hauskimmat väliläpät Mafia-asian lopussa. Biittien osalta on ilahduttavaa kuulla käytettävän voksusampleja kuten DJ Kridlokkin Mit vit yks kaks, Geto Boysin Mind Playing Tricks On Me ja Wu-Tang Clanin Bring Da Ruckus.

FunkyDuken debyytti ei ole missään nimessä huono, mutta sen tylsät räppiläpät, laiskat kertosäkeet sekä räppärin persoonattomuus tekevät siitä muutamia yksittäisiä väläytyksiä lukuun ottamatta mitäänsanomattoman. Lisäksi levyn miksaus on aika ghetto, mutta kuuluu asiaan. Saman huumorintajuisen asenteen säilyttämällä, luovempaa läppää yhä rohkeammin hakemalla ja omaa tyyliään etsimällä Dukella riittää varmasti annettavaa suomiräpille tulevaisuudessa.

(Mikko Määttänen)

 

2½ / 5

 

Facebook: www.facebook.com/funkyduke1
SoundCloud: www.soundcloud.com/funkyduke


Täytä kaikki kohdat jos haluat kommentoida arvostelua. Käytä arvosanaa lisätessäsi numeraalisia arvoja esim. 4.5 tai 2.5. Ei esim. ½. Viestisi voi olla maksimissaan 500 merkkiä.
Nimi (*):
Arvosana (*):
0
Kuvake:
Kommentti (*)
 
oushiit (Vieras) 3.5 / 5 Mon 3 Mar 14 17:47
kova.
Lirpakka (Vieras) 4.0 / 5 Sat 1 Mar 14 22:39
Hyvä levy!