Rekami x Keemoh - Vuoden tulokas

Kirjoittaja Administrator
25.02.2014
/ 5

Rekami x Keemoh - Vuoden tulokas
KPC Records, 2013

Biisilista
01. Intro
02. Vuoden tulokas (VIDEO)
03. J.E.V.K.
04. Paras vuos ft. Gettomasa
05. Tee diili
06. Mies
07. Niemine (ja LA Kingsin musta pelipaita)
08. Buzz Killington
09. Kämppikset ft. Are
10. Edellee hengis ft. Haamu, Soul Valpio & Super Janne
11. Gyl gyl (Iso keitto)

 

 

 

Rekami singahti suuremman yleisön tietoisuuteen viime elokuussa, kun jyväskyläläinen räppäri/tuottaja julkaisi oman vastineensa Kendrick Lamarin kohuttuun, kappaleella Control kuultavaan verseen. Suomalaisella versiolla, Räpätäänkö välillä?, Rekami tiputtelee teräviä huomioita virkaveljiensä heikkouksista ja tuulettaa samalla suomiräpin liiankin pehmoiseksi muuttunutta ilmapiiriä. Kappaleella on tähän mennessä 40 000 kuuntelukertaa.

Osa kuuntelijoista piti nimitiputtelua aloittelevan artistin huomionhakuisuutena, vaikka todellisuudessa Rekami on kirjoittanut ja julkaissut napakoita iskulinjojaan jo yli kymmenen vuoden ajan. Hän on tullut tunnetuksi myös osaavana tuottajana (biittejä artisteille kuten Asa ja Deacon the Villain) sekä oman pienlevy-yhtiönsä pyörittäjänä. Tämän takia onkin hauskaa, että tuoreimman pitkäsoiton konseptissa on rohjettu tarttua tähän uusien kuuntelijoiden ristiriitaiseen vastaanottoon aina titteliä myöten.

"Vuoden tulokas" on Rekamin neljäs albumi yhtä monen vuoden sisällä. Tällä kertaa tuotanto on ulkoistettu kokonaan yhden miehen harteille, kun biittien nikkaroinnista vastaa Enkkäpojistakin tuttu rikoskumppani Keemoh. Liekö tässä syy siihen, että pitkäsoitosta on kehkeytynyt Rekamin uran toistaiseksi tasapainoisin kokonaisuus. Toisin kuin hänen aiemmat albuminsa, "Vuoden tulokas" ei nimittäin kuulosta irralliselta samplerilta viime aikojen tuotannosta eikä sen kertosäkeet ole enää yhtä ponnettomia kuin ennen. Hutkimisen tilalle on saatu ripaus harkintaa.

Rekami vaikuttaa mikissä itsevarmemmalta kuin koskaan ja venyy flownsa kanssa kunnioitettaviin kikkailuihin kappaleilla kuten Paras vuos tai Gyl gyl (Iso keitto). Albumin alkupuolella pitchatut vokaaliosuudet tuovat mieleen Enkkäpoikien materiaalin. Keemoh antaa Rekamin ilmaisulle tilaa pääosin simppeleillä, mutta toimivilla biiteillään ja tyytyy esittelemään parasta osaamistaan lähinnä possebiisillä Edellee hengissä. Luulin pitkään taustan voksusamplen olevan JV:n biisistä Kengät puhki, mutta ilmeisesti kertosäkeeseen onkin lainattu Stepaa tai vastaavien leveysasteiden kollegaa.

Kuuntelukokemusta rasittaa lähinnä muutamien kappaleiden elähtäneet aihevalinnat. Voi olla, että Rekami itse ei ole räpännyt aiemmin ns. tosimiesten ajatuskulusta, elintasokritiikistä tai spurdospärdöilevistä nettitrolleista, mutta monet muut ovat jo senkin edestä. Vastaavasti koominen kertomus keskiluokkaisen illanvieton tunnelmasta (Buzz Killington) ja Ghetto Party -festivaalin tositarinaan perustuva Niemine (ja LA Kingsin pelipaita) edustavat levyn viihdyttävämpää antia.

"Vuoden tulokas" kuulostaa nimenomaan yhteistyön tulokselta. Kokeneiden tekijöiden ei tarvitse enää todistella muille mitään, Rekami x Keemoh -kaksikko tekee omaa juttuaan ja tekee sen helvetin hyvin. Levyn paras biisi on Aren kanssa väsätty reilun neljän minuutin vuoropuhelu Kämppikset, joka on kirjoitettu sekä esitetty erinomaisen luontevasti. Nokkelasta sanailusta tulee mieleen suomiräpin vanhat klassikkoträkit.

(Mikko Määttänen)

 

4 / 5

 

Rekami Bandcampissa: rekami.bandcamp.com
Keemoh Facebookissa: www.facebook.com/keemoh
Rekami Facebookissa: www.facebook.com/rekamijkl
Keemoh SoundCloudissa: www.soundcloud.com/keemoh
Rekami SoundCloudissa: www.soundcloud.com/rekami
Keemoh Twitterissä: www.twitter.com/keemohbeats
Rekami Twitterissä: www.twitter.com/lxbeats
Keemoh YouTubessa: www.youtube.com/keemohbeats
Rekami YouTubessa: www.youtube.com/maikreka 

TILAA "VUODEN TULOKAS" THE FUNKIESTISTA


Täytä kaikki kohdat jos haluat kommentoida arvostelua. Käytä arvosanaa lisätessäsi numeraalisia arvoja esim. 4.5 tai 2.5. Ei esim. ½. Viestisi voi olla maksimissaan 500 merkkiä.
Nimi (*):
Arvosana (*):
0
Kuvake:
Kommentti (*)